Programma

small_header

Programma (2018)

 

Vrijdag 17/08

19:00 - 20:15 - Black Cat Biscuit (B)
20:45 - 22:15 - Melody Angel (USA)
22:45 - 00:15 - Ten Years After (UK)

 

Zaterdag 18/08

13:30 - 14:30 - Hoodoo Monks (NL)
15:00 - 16:00 - The Ragtime Rumours (NL)
16:30 - 17:30 - Matthew Skoller (USA)
18:00 - 19:00 - Elles Bailey (UK)
19:30 - 20:45 - Guitar Slim Jr (USA)
21:15 - 22:30 - Guy King (USA)
23:00 - 00:30 - The Temperance Movement (UK)

 

Zondag 19/08

13:30 - 14:30 - Hat Fitz & Cara (AUS)
15:00 - 16:15 - Nick Dittmeyer & The Sawdusters (USA)
16:45 - 18:00 - Andy J Forest Swamp Crawlers (USA)
18:30 - 19:45 - Catfish (UK)
20:15 - 21:30 - Diunna Greenleaf and Blue Mercy (USA)
22:00 - 23:30 - Sugaray Rayford (USA)

Black Cat Biscuit

Als opener op ons festival presenteren wij het Limburgse Black Cat Biscuit. Deze band was tijdens de afgelopen Belgian Blues Challenge dé revelatie en grote publieksfavoriet. Geen plat getreden paden of grijs gespeelde covers bij dit vijftal, maar een verrassende, bij wijle hitsige cocktail van frisse nummers gemarineerd in een ‘special gumbo hot sauce’. Op ons festival komt deze originele band hun debuutalbum voorstellen, dus wij verwachten jullie om 19uur stipt.

Black Cat Biscuits

Melody Angel

Deze 28 jarige meid groeide op in de ruwe Southside van Chicago en kreeg op haar 13de haar eerste gitaar. Het was Prince uit de film ‘Purple Rain’ die haar triggerde om met muziek te starten. Via Prince kwam ze bij Jimi Hendrix terecht en zo ontdekte ze de blues. Ondertussen heeft Melody al 1 album en 2 EP’s uit, waarvan ‘A Woman’s Blues’ begin 2018 verscheen. In haar thuisbasis heeft ze haar wekelijkse stek in bluesclub Rosa’s Lounge en ook in Buddy Guy Legends is ze een geliefde act. Haar krachtige stemgeluid, knappe gitaarskills en haar podiumprésence brachten dit natuurtalent vorig jaar op Byron Bay Blues, één van de grootste bluesfestial in Australië. In Wespelaar maakt deze rijzende ster haar Europese festivaldebuut.

Melody Angel

Ten Years After

Als reactie op de Amerikaanse blues ontstond eind jaren 60 de Britse blues boom. Eén van de belangrijkste en nog actieve groepen uit die periode is ongetwijfeld Ten Years After. Elke blues liefhebber is opgegroeid met muziek van deze band en ook hun performance op Woodstock leverde hen de legendarische status op. Het optreden in Wespelaar maakt deel uit van hun ‘50th Anniversary tour’. Keyboard player Chick Churchill en drummer Ric Lee zijn nog de actieve oprichters van de band en op bas speelt generatiegenoot en bas-icoon Colin Hodgkinson (ex-Spencer Davis, Peter Green en Chris Rea). Wijlen Alvin Lee werd op zang en gitaar vakkundig opgevolgd door de jonge Marcus Bonfanti. De combinatie van ervaring van de oudjes en de tomeloze energie van Marcus maakt van Ten Years After na al die jaren nog steeds als één van de meest opwindende live acts in het blues circuit. Dat de legendarische blues rockers nog steeds knallen zal u deze avond lijfelijk ondervinden.

Ten Years After

Hoodoo Monks

Trouwe bezoekers weten dat wij graag over onze noordergrens kijken. Met Hoodoo Monks hebben wij de hotste live act uit Nederland kunnen strikken. Dit trio viel vorig jaar op als support act van The Red Devils en ondertussen stonden ze op de grootste bluesfestivals in Nederland geboekt. Kenmerken van deze energieke live band zijn het scheurende harmonicageluid van Erik van Tilburg, de mokerslagen op drums van Peter van der Zanden en het vlijmscherpe gitaarwerk van Benito Esteban. Ze brengen hun rauwe blues met een aanstekelijk enthousiasme zodat we al shakend aan de zaterdagnamiddag starten.

Hoodoo Monks

The Ragtime Rumours

Ook onze tweede band komt uit Nederland. Als lid van de European Blues Union nodigen wij graag de winnaar van de European Blues Challenge uit. Van de 21 Europese acts die zich presenteerden in Noorwegen werden The Ragtime Rumours uitgeroepen tot de terechte winnaar. Deze jonge snaken creëren met hun frisse benadering van de oude ragtime muziek een hele nieuwe sound die zij zelf graag ‘Rag ’n Roll’ noemen. Denk aan Pokey Lafarge en Tom Waits die Django Reinhardt bezoeken en bij een straffe koffie luisteren naar Robert Johnson. 

Ragtime Rumours

Matthew Skoller

Onze eerste Amerikaanse act voor zaterdag is niet de minste. Matthew Skoller is één van de meest respecteerde harpspelers in de huidige Chicago scene. Hij speelde bij Lurrie Bell, John Primer, The Kinsey Report en vele andere toppers uit de Windy City. Maar ook onder eigen naam is hij een veel geboekte artiest en heeft hij al 5 albums uitgebracht. Voor deze tour brengt hij speciaal gitarist Tom Holland mee. Tom is ook zo’n muzikant die de jobs als begeleider aan elkaar rijgt en als leadgitarist aan populariteit wint. Verwacht aan u aan heerlijke old school Chicago Blues.

Matthew Skoller 2MP

Elles Bailey

‘Wat een zangeres!’ riepen wij toen wij voor de eerste keer Elles Bailey hoorden. Toen Elles 3 was kreeg ze een virale en bacteriële longontsteking. Ze herstelde, maar haar stem was helemaal veranderd. En net deze ruwe korrel in haar stem maakt haar vandaag tot de nieuwste blues sensatie uit de UK. Vorig jaar was ze samen met Beth Hart en Sari Schorr genomineerd als ‘Best Female Vocalist’ in de European Blues Awards en dit jaar ontving ze 4 nominaties van UK Blues Awards. Haar doorrookte stem versmelt in heerlijke rootsy blues, country en soulvolle rock en live laat ze haar omringen door topmuzikanten uit de Britse scene.

Elles Bailey 2MP

Guitar Slim Jr.

We zouden een medische studie kunnen bestellen over de vraag of blues in de genen zit, maar vorig jaar zagen wij de bevestiging met de zonen van Luther Allison en Magic Slim op ons festival. Ook Guitar Slim Jr, de zoon van legende Guitar Slim is het levende bewijs dat blues van vader op zoon overgaat. Deze 66 jarige zanger/gitarist kent alle clubs in zijn hometown New Orleans en stond op de grootste festivals in Louisiana. Hij kreeg voor zijn debuutalbum ‘The Story Of My Life’ een Grammy-nominatie en heeft ondertussen al  7 albums uit. Wij zijn trots dat deze geboren entertainer in Wespelaar zijn Europese debuut maakt. Hij heef als missie de muzikale erfenis van zijn vader verder te zetten, maar verheug u op soulvolle blues met intense gitaaruithalen.

Guitar Slim JR

Guy King

Guy King werd geboren en groeide op in Israël. Op 16-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst naar Amerika om er op te treden. Dit maakte zo’n grote indruk op hem zodat hij besliste om 5 jaar later de grote oversteek te maken om er zich definitief te vestigen. Eerst in Memphis, vervolgens in New Orleans en uiteindelijk verhuisde hij naar Chicago waar hij zich helemaal opwerkte. Oorspronkelijk als bandleider en gitarist van Willie Kent & his Gents en vanaf 2006 onder eigen naam. Guy haalde zijn inspiratie bij de grootmeesters, maar verrijkt zijn sound met zijn eigen invalshoek die hij haalde uit de R&B, soul en jazz. In maart van dit jaar maakte hij zijn Belgische debuut in de Banana Peel en wij zijn fier om hem te introduceren in het festivalcircuit. Hij brengt zijn Amerikaanse blazerssectie mee om in volle glorie te schitteren en wees maar zeker: dit zal hij zeker doen!

Guy King

The Temperance Movement

The Temperance Movement is in hun thuisland Engeland ‘very huge’. Met hun nieuwe album ‘A Deeper Cut’ kwamen zij in februari als beste binnenkomer op een zesde plek in de Britse album chart en klopte daarmee Justin Timberlake en Eminem. Hun mix van rock’n roll, blues en southern rock doet denken aan bands als The Faces, Free en The Black Crowes. De charismatische frontman Phil Campbell heeft een knappe rasperige stem en wordt in de Britse pers al vergeleken met iconische zangers als Paul Rodgers, Rod Steward en Robert Plant. Wij durven ervoor wedden dat na hun performance ook het Belgische publiek bezwijkt voor deze topband.

Temperance Movement 2MP

Hat Fitz & Cara

Een huwelijk made in heaven zal je tijdens dit optreden vaststellen. Hat Fitz komt uit Queensland, Australië en de charmante Cara Robinson is afkomstig uit Ierland. Ze hadden elk hun eigen carrière als muzikant toen ze toevallig op een festival in Ierland kennis met elkaar maakten. Ze besloten als duo samen te toeren en uiteindelijk werden ze ook privé een koppel. Hat Fitz is een ruwe bolster met doorleefde stem en zeer handig op slidegitaar. Cara haar muzikale voorkeuren zijn eerder te situeren in oude folk en bluegrass en op het podium is ze buiten een uitstekende zangeres, ook deskundig op drums, wasboard en diverse toeters en bellen. Het is de synergie tussen die twee die hun tot één van de meest geliefde acts uit Down Under maakt en ook in Wespelaar zullen ze hartjes veroveren.

Hat fitz and Cara

Nick Dittmeier & The Sawdusters

Het buitenbeentje voor vandaag is Nick Dittmeier & The Sawdusters. Geen traditionele blues, maar (h)eerlijke americana brengt deze band uit Louisville, Kentucky. De formatie ontstond in 2013 en is een echte ‘roadband’ die niets anders doet dan bijna dagelijks optreden in de Midwest van de US. Haal uw ruitjeshemd uit de kast en laat uw baard groeien en geniet van de doorleefde songs over gebroken harten, Jezus en verlaten steenkooldorpen. Muzikaal doen ze denken aan The Band en Little Feat, dus dat zit al goed.

Nick Dittmeier

Andy J Forest Swamp Crawlers

De koning van Frenchmen Street, het muzikale hart van New Orleans, is ongetwijfeld Andy J Forest. Deze harpvirtuoos treedt dagelijks op in deze buurt en vaak in meerdere clubs per dag. New Orleans staat bekend als melting pot van culturen en muziekstijlen (jazz, soul, blues, zydeco en funk) en deze zijn allemaal te horen in de sound van Andy. De 63 jarige veteraan heeft al 20 albums uit en toerde in de jaren 90 vaak in Europa. Het is echter 20 jaar geleden dat hij nog eens in België speelde, dus wij zijn trots om deze rasartiest op ons podium te kunnen aanbieden.

Andy J Forest

Catfish

In Engeland heeft Catfish al een ijzersterke live reputatie en werden ze vorig jaar bekroond  als ‘best live act’ bij de  British Blues Awards. De hoofdrol binnen deze band is voor het 22 jarige gitaarfenomeen Matt Long. De intensiteit die hij in zijn vocalen en gitaar legt zorgt voor kippenvel. Ook 2018 lijkt een uitzonderlijk jaar te zijn voor deze bluesrockband want in maar liefst vier categorieën van de British Blues Awards zijn ze genomineerd: beste bluesband, beste jonge bluesartiest (Matt), beste blues album en beste regionale blues act. En als toetje mogen ze op ons festival hun Belgische debuut maken!

Catfish

Diunna Greenleaf and Blue Mercy

Een festival is nooit compleet zonder een heerlijke ‘big mama’. De in Houston, Texas geboren en getogen Diunna Greenleaf voldoet volledig aan dit plaatje. Diunna’s ouders waren beide gospelzangers en vormde de basis van Diunna’s muzikale voorkeur. Later ontdekte ze de muziek van Aretha Franklin, Sam Cooke en Koko Taylor en kon ze haar eigen ‘Diunna’s style of blues’ creëren. Naast haar eigen succesvolle carrière als zangeres was ze 3 jaar voorzitter van de Houston Blues Society en ook vandaag zet ze zich nog in voor projecten zoals ‘Blues in Schools Program’. Houston kampt geregeld met orkanen, maar ook in Wespelaar moet u oppassen als Diunna haar keel open zet!

Diunna Greenleaf

Sugaray Rayford

De afsluiter van onze 31ste editie is Sugaray Rayford.  Deze imposante teddybeer werd in onze contreien bekend als frontman van The Mannish Boys en is nu ook onder eigen naam een first class performer die op de grootste festivals in Amerika speelt. Dit jaar sleepte de in San Diego, California wonende zanger 4 nominaties van de Blues Music Awards in de wacht. De belangrijkste voor ons is de BB King Entertainer prijs: deze is voor de beste live performer. En dat komt hij met zijn uitgebreide topband en knappe soul blues bewijzen. Een topper die na zijn optreden ook in België geknuffeld zal worden.

Sugaray

Sponsors

Haacht
Primus
ProvVlB
Verschoren
nuyts
herlitska

Comments are closed.